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Efeito de diferentes níveis de proteína bruta sobre o desempenho e composição de carcaça de frangos de corte machos de 21 a 42 dias de idade Ciência e Agrotecnologia
Vasconcellos,Carlos Henrique de Figueiredo; Fontes,Dalton de Oliveira; Vidal,Tatiana Zacché Batista; Lara,Leonardo José Camargos; Rodrigues,Paulo Borges; Vasconcelos,Roberta Juliana Costa.
O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente ao acaso, para avaliar os efeitos da redução de proteína bruta (PB) com suplementação de aminoácidos essenciais sobre o desempenho e características de carcaça de frangos de corte machos da linhagem Ross, na fase de 21 a 42 dias de idade. Foram utilizados 720 frangos, distribuídos em 4 tratamentos e seis repetições com 30 aves cada. Os níveis de proteína bruta utilizados foram 21; 19 e 17 e 15% de PB. A redução de proteína levou a um aumento linear dos teores de gordura e matéria seca. Houve ainda efeito quadrático dos níveis de proteína bruta, sendo para máximo ganho de peso, peso aos 42 dias e consumo de dieta os níveis de 19,28; 19,35 e 16,75% de PB, respectivamente. Houve efeito quadrático sobre...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácidos; Proteína bruta; Rendimento de cortes; Carcaça.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400034
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Efeitos dos níveis de energia, lisina e metionina + cistina sobre o desempenho e o rendimento de carcaça de frangos de corte R. Bras. Zootec.
Lima,Laís Maria Brito; Lara,Leonardo José Camargos; Baião,Nelson Carneiro; Cançado,Silvana de Vasconcelos; Michell,Bruna Cypreste; Ferreira,Fernanda Carolina.
Avaliaram-se os efeitos dos níveis de energia, lisina, metionina + cistina na ração sobre o desempenho e os rendimentos de carcaça e cortes de frangos de corte. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial (3 × 2), composto de seis tratamentos e oito repetições (quatro para machos e quatro para fêmeas). Os tratamentos foram definidos pelos níveis de energia (baixo, médio e alto), lisina e metionina + cistina (padrão ou 10% superiores ao recomendado) e pelo período de criação (1 a 45 dias de idade). Em frangos machos, níveis médios de energia (3.000, 3.100 e 3.200 kcal/kg, respectivamente, nas rações inicial, de crescimento e final) e níveis normais de aminoácidos proporcionam maior ganho peso aos 45 dias de idade, no...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácidos; Desempenho; Energia; Frangos de corte; Rendimento de carcaça.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008000800013
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Effects of 1,25-dihydroxycholecalciferol and reduced vitamin D3 level on broiler performance and bone quality R. Bras. Zootec.
Castro,Fernanda Lima de Souza; Baião,Nelson Carneiro; Ecco,Roselene; Louzada,Mário Jefferson Quirino; Melo,Érica de Faria; Saldanha,Mariana Masseo; Triginelli,Marcela Viana; Lara,Leonardo José Camargos.
ABSTRACT This study was conducted to evaluate the effect of two levels of vitamin D3 with or without 1,25- dihydroxycholecalciferol (1,25(OH)2D3) on live performance and bone quality of broiler chickens. For that, we used a completely randomized design in a 2 × 2 factorial arrangement, with eight replicates of 30 Cobb®500 male broiler chicks each (n = 960). The two levels of vitamin D3 and the addition or not of 0.5 μg 1,25(OH)2D3/kg were considered as main factors. The vitamin D3 levels were: 2500/2000 IU/kg and 1250/1000 IU/kg for the starter (1 to 21 days) and grower (22 to 40 days) phases, respectively, with the first representing the levels used in industry (100%) and the second, a reduction in 50% of those levels. The 1,25(OH)2D3 source was Solanum...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broilers; Growth performance; Solanum glaucophyllum.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100506
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Eggshell microbiology and quality of hatching eggs subjected to different sanitizing procedures PAB
Clímaco,Winnie Luiza dos Santos; Melo,Érica de Faria; Vaz,Diego Pereira; Saldanha,Mariana Masseo; Pinto,Maria Fernanda Vieira da Silva; Fernandes,Letícia Carolina Cleto; Baião,Nelson Carneiro; Oliveira,Letícia Goulart de; Sant’Anna,Felipe Machado de; Souza,Marcelo Resende de; Lara,Leonardo José Camargos.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of different disinfection procedures as alternatives to formaldehyde fumigation on eggshell microbial load and quality of eggs from a 42-week-old Cobb commercial breeder flock. A total of 10,080 clean eggs collected from the nests were randomly distributed in a randomized complete block design, among the following treatment groups: 13.33 g m-3 formaldehyde fumigation, 5-10 ppm ozone fumigation, 6.36 mW cm-2 UV-C light irradiation, spraying with 1.56% hydrogen peroxide, spraying with 0.13% peracetic acid, spraying with water (wet control), and no disinfection procedure (dry control). Per treatment, eight samples of four eggs each were collected before and after the disinfection procedure, in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacterial count; Ozone; Resistance force; Sanitizers; Thickness; UV light.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018001001177
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Fiber source and xylanase on performance, egg quality, and gastrointestinal tract of laying hens R. Bras. Zootec.
Sousa,Lorena Salim de; Carvalho,Thiago Soares Martins; Nogueira,Flávia Aparecida; Saldanha,Mariana Masseo; Vaz,Diego Pereira; Bertechini,Antônio Gilberto; Baião,Nelson Carneiro; Lara,Leonardo José Camargos.
ABSTRACT The objective of this study was to ascertain the influence of different dietary fiber sources and the usage of xylanase on diet of commercial layers and their influence on productive performance, egg quality, and digestive organ biometry. A total of 864 Lohmann® White hens was fed diets with three different fiber sources (wheat bran, soybean hull, or coffee husk) with or without xylanase inclusion (concentration of 160,000 BXU/g) in a 3×2 factorial arrangement, with six replicates of 24 birds each, from 25 to 44 weeks of age. There were no interactions between dietary fiber and xylanase inclusion. The enzyme supplementation did not influence any parameters evaluated. There were dietary fiber effects on body weight gain, viability, egg weight,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alternative fiber; Enzyme; Laying hen; Non-starch polysaccharides; Viscosity.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982019000100504
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Use of Lippia rotundifolia and Cymbopogon flexuosus essential oils, individually or in combination, in broiler diets R. Bras. Zootec.
Azevedo,Izabela Lorena; Martins,Ernane Ronie; Almeida,Anna Christina de; Nogueira,Wedson Carlos Lima; Faria Filho,Daniel Emygdio de; Santos,Vanessa Kelly Ferreira do Rosário; Lara,Leonardo José Camargos.
ABSTRACT This study investigated the effects of Cymbopogon flexuosus and Lippia rotundifolia microencapsulated essential oils on broiler performance and carcass yield. One hundred and fifty mixed-sex Cobb broiler chicks were used, from one day up to 42 days of age, in a completely randomized design, with five treatments and three replicates of ten birds each. The treatments were: negative control (basal diet), positive control (diet with enramycin and salinomycin), and three diets with microencapsulated essential oils from lemongrass, L. rotundifolia, and combination with 50% of both. The performance and carcass yield were not affected by the treatments. The intestine absolute weight was lower in the combination treatment compared with the negative control...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobials; Essential oils; Lemongrass; Performance.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982017000100013
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Uso da LIPE® como indicador externo na determinação da digestibilidade da proteína e matéria seca de alimentos em frangos de corte Ciência e Agrotecnologia
Vasconcellos,Carlos Henrique de Figueiredo; Fontes,Dalton de Oliveira; Saliba,Eloisa de Oliveira Simões; Veloso,José Antônio de Figueiredo; Lara,Leonardo José Camargos.
Realizou-se um ensaio metabólico para avaliar a lignina purificada de eucalipto (LIPE®), como indicador na determinação da digestibilidade da proteína bruta e matéria seca de alimentos para frangos de corte. Os tratamentos corresponderam a uma dieta basal e outras oito dietas contendo os alimentos-teste. Os alimentos foram: milho, milho expandido, farelo de soja, farelo de soja expandido, glúten de milho 22%, glúten de milho 60%, farinha de carne e ossos e farinha de penas e vísceras. Os alimentos protéicos e os com menor teor de proteína substituíram 25 e 40% da dieta basal, respectivamente. Foram utilizados 270 pintos de corte, linhagem Ross, de ambos os sexos, dos 21 aos 31 dias de idade. Utilizou-se um delineamento experimental inteiramente ao acaso em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frangos de corte; Digestibilidade; Óxido crômico; Coleta total de excretas.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000300025
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